Συνέντευξη με τον life coach Γιώργο Χατζηβάσιλα

Ψύλλοι στ’ αυτιά!
October 7, 2019
«ΟΙ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ» του Ντέιβιντ Μπέρρυ Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
October 12, 2019

Το πρώτο σας βιβλίο έχει τίτλο «ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ». Είναι όντως η ευτυχία μια τόσο κοντινή και χειροπιαστή υπόθεση;

Δεν θα έλεγα ότι η ευτυχία είναι εύκολη υπόθεση, περνάει μέσα από τον δρόμο της αυτογνωσίας που είναι δύσκολος, αλλά και απολαυστικός. Βλέπουμε ανθρώπους που φαινομενικά τα έχουν όλα και ο καθένας θα πίστευε ότι είναι ευτυχισμένοι κι όμως στην πραγματικότητα δυστυχούν.

Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός, ψάχνουν την ευτυχία γύρω τους, στα υλικά αγαθά κυρίως ή στην αναγνωρισιμότητα κ.α τέτοια. Η αναζήτηση της ευτυχίας πρέπει να ξεκινάει από μέσα μας.

Πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Θα πρέπει να ανακαλύψουμε τις δικές μας αξίες και να βαδίσουμε βάση αυτών. Πολλές φορές όμως έρχονται σε αντίθεση με τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μας έχουν επιβάλει καθώς μεγαλώνουμε, οι ίδιοι μας οι γονείς, το περιβάλλον μας και οι κοινωνία.

Οπότε καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι δύσκολο. Το κάλο όμως είναι ότι αν καταλάβεις πως λειτουργεί όλο αυτό και αν αποφασίσεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου, ναι τότε μπορείς να βρεις την ευτυχία. Η ευτυχία ξέρεις δεν έρχεται από τύχη, αλλά από επιλογή.

Ένας life coach θα βοηθούσε να βρεις το ‘’Μονοπάτι σου’’ Είστε υποστηρικτής της φιλοσοφίας ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Σας ρωτώ λοιπόν, πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες πλην του εαυτού μας, που καθορίζουν σε έναν βαθμό τη ζωή μας; Κι αν μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτό.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες και εμπόδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους μας. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η αφετηρία του καθενός. Άλλες ευκαιρίες έχει ένας νέος για παράδειγμα στην Ευρώπη και άλλες στην Αφρική, άλλες ένα φτωχός και άλλες ένας πλούσιος. Ωστόσο είναι αμέτρητα τα παραδείγματα από ανθρώπους που είχαν περιορισμένες ευκαιρίες και όμως τα κατάφεραν καλύτερα.

Ξέρεις... οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάτι πολύ δυνατό που δεν έχουν αυτοί που τους δόθηκαν απλόχερα οι δυνατότητες, έχουν ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ – ΠΥΡΙΝΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ να πετύχουν για να φύγουν από την κατάσταση που βρίσκονται.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο συστατικό της επιτυχίας που αν συνδυαστεί με την ΕΠΙΜΟΝΗ θα φτάσεις στον στόχο σου. Θα πρέπει βέβαια ο στόχος να είναι ρεαλιστικός, προσοχή δεν εννοώ μικρός ή περιορισμένος απλά να είναι εφικτός. Για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και να είναι 1.60 ή κάτι αντίστοιχο.

Έχετε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να βρουν τους στόχους τους και το νόημά τους. Θα ήθελα λοιπόν να σας κάνω μια ερώτηση με βάση την εμπειρία σας. Πίσω από την επιφάνεια όπου οι στόχοι για τον καθένα είναι διαφορετικοί, υπάρχει ένα βαθύτερο κοινό σημείο; Για παράδειγμα, ζητάμε να είμαστε αγαπητοί; Ζητάμε να νιώθουμε δυνατοί ή κάτι άλλο;

Θα έλεγα ότι όλοι θέλουμε την αποδοχή και κυρίως από τους ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμούμε περισσότερο, ειδικότερα όμως από τους γονείς. Ένα παιδί που δεν έχει αποδοχή από τους γονείς του και κυρίως τα αγόρια από τους πατεράδες τους, δεν ολοκληρώνεται ποτέ, όσες επιτυχίες και αν έχει κάνει στη ζωή του, πάντα του λείπει κάτι και ψάχνει να το βρει στην επιτυχία.

Ένα άλλο κοινό σημείο είναι η ευτυχία, αλλά όπως εξήγησα και πιο πριν πολλές φορές την ψάχνουμε σε λάθος πράγματα. Ξέρεις… οι άνθρωποι πολλές φορές νομίζουν ότι η ευτυχία έρχεται με την ασφάλεια και την σιγουριά, για αυτό φοβούνται να πάρουν αποφάσεις.

Πολλοί αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι είναι ευτυχισμένοι με τον εαυτό τους και ότι κάτι άλλο φταίει που τους εμποδίζει να πετύχουν. Όταν ξεκινήσεις να δουλεύεις μαζί τους ανακαλύπτουν άλλα πράγματα και τότε ξεκινάνε πραγματικά το ταξίδι προς την ευτυχία που αυτό είναι που τελικά όλοι θέλουν.

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές ποιος είναι ο λόγος που δεν γνωρίζουμε το νόημα της ζωής μας. Και έχω καταλήξει ότι τις περισσότερες φορές φταίει το γεγονός ότι δεν κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό μας. Εάν συμφωνείτε με αυτή τη σκέψη, μπορείτε να μας πείτε τρεις βασικές ερωτήσεις που θα έπρεπε να θέτουμε στον εαυτό μας προκειμένου να βοηθηθούμε στην ανεύρεση του νοήματος της ζωής μας

Συμφωνώ και θα συμπληρώσω αν μου επιτρέπεις ότι όχι μόνο δεν κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις αλλά δεν δίνουμε και ειλικρινές απαντήσεις. Οι τρεις ερωτήσεις λοιπόν που θα επέλεγα είναι: Ποιος είμαι, Που και τι θέλω να είμαι σε δέκα χρόνια από τώρα και τι είμαι διατεθειμένος να χάσω προκειμένου να φτάσω σε αυτό το στόχο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πετύχουν πράγματα αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους. Αυτό είναι αδύνατον διαφορετικά θα το είχαν πετύχει έως τώρα.

Το νέο σας βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ Θα θέλατε να μας δώσετε μια σύντομη περιγραφή του;

Το βιβλίο αυτό θα έλεγα ότι είναι ένας οδηγός / ένα εγχειρίδιο στο δρόμο της αυτογνωσίας και της επιτυχίας που για εμένα η επιτυχία είναι η ευτυχία και η πληρότητα που έρχεται μέσα από αυτήν. Σου δείχνει τα σημεία που πρέπει να αναζητήσεις και εντέλει να ανακαλύψεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία, όποια και αν είναι για εσένα αυτή.

Προσπάθησα να συμπυκνώσω χρόνια εμπειρίας, αναζητήσεις και μελέτης και να τα αποδώσω με έναν απλό και εύκολο τρόπο ώστε να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει ότι η ζωή του, του ανήκει και ότι μπορεί και έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση αν θέλεις να είναι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος.

Τελικά ποια είναι η πυξίδα για να βρούμε τον δρόμο προς την ευτυχία... και που είναι κρυμμένη;

Η αλήθεια που κρύβεις μέσα σου είναι η πυξίδα που θα σε οδηγήσει στην ευτυχία που αναζητάς.