Βιβλιοκριτική: “τα λύτρα”

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο με συγχωροχάρτι
July 31, 2020
Το “στέμμα της αυγής”… έρχεται να σας συναρπάσει!
July 31, 2020

‘Τα Λύτρα’ του Πάνου Αμυρά, εντυπωσιάζουν και μαγνητίζουν τον αναγνώστη! Σε μια Ελλάδα του 1943, όπου ο Εμφύλιος πόλεμος είναι προ των πυλών, σκοτεινά σημεία της ιστορίας, αναδύονται στην επιφάνεια, με καθοδηγητή τον ήρωα του βιβλίου, Νίκο Αγραφιώτη.

Ανάγνωσμα, με πολλά στοιχεία πληροφόρησης, συνδυάζοντας απόλυτα ισορροπημένα, ιστορικούς και πολιτικούς άξονες, δομή που αποδίδεται άρτια εξαιτίας της δημοσιογραφικής ιδιότητας του συγγραφέα, χωρίς να κουράζει και να χωλαίνει την αναγνωστική ροή.

Περιγραφές που συνταράζουν και προκαλούν δέος, απεικόνιση στιγμιότυπων που καθηλώνουν, σε μια ιστορία που η κτηνωδία και το πάθος αιματηρών διεκδικήσεων λαμβάνουν χώρα, δημιουργείται αυθόρμητα και αβίαστα στον αναγνώστη η αδημονία να μελετήσει απνευστί ‘Τα Λύτρα’ και να ανακαλύψει στην κορύφωση του πονήματος την ανακούφιση και εξιλέωση.

Ο Νίκος Αγραφιώτης παιδεύεται και μας παραθέτει δεδομένα εκείνης της περιόδου, άγνωστα τα περισσότερα στη νεότερη γενιά, με την ολοκληρωμένη πένα του Πάνου Αμυρά, που ευτυχώς για όλους εμάς, εμφανίστηκε στη συγγραφική σκηνή και έχει συνέχεια…

Τα Λύτρα._ Πάνος Αμυράς, Εκδόσεις Διόπτρα.