Είχε λιακάδα σήμερα!
June 21, 2019
Φίλα με…
June 24, 2019

Τα 7 θαύματα του κόσμου είναι γεγονότα, τα οποία πάντα θα ανήκουν στο πολυσυζητημένο πεδίο της καθημερινότητας μας. Προς εκλέπτυνση του, όμως έχουν γίνει αναφορές ή επισημάνσεις για ένα ακόμη θαύμα, το 8ο. Ωστόσο έχουν γίνει πολλοί παρόμοιοι χαρακτηρισμοί για πολλές αντίστοιχες αξιόλογες κατασκευές, έτσι ώστε να τοποθετούνται στο λίκνο της περηφάνειας του πλανήτη μας. Σε αυτή περίπτωση, πρόκειται για το λεγόμενο Κεχριμπαρένιο δωμάτιο, το El Dorado της Κεντρικής Ευρώπης, θησαυρός ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε μια γνωριμία με το υποψήφιο θαύμα, οι κριτικοί τέχνης Κονσταντίν Ακίσα και Γκριγκόρι Κοζλόβ είχαν γράψει…

«Όταν το έργο τελείωσε, το 1770, το δωμάτιο ήταν εκθαμβωτικό»

«Φωτιζόταν από 565 κεριά που το φως αντανακλούσε στην ζεστή χρυσή επιφάνεια του κεχριμπαριού και έλαμπε στους καθρέφτες, το χρυσό και τα ψηφιδωτά».

Αντίθετα, το δωμάτιο αυτό ήταν για πολλά χρόνια σε μια διάρκη αναζήτηση που ενθουσίαζε τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς. Τα ίχνη για την τοποθεσία του αποτελούσαν μυστήριο ενόψει πολλών σεναρίων για αυτήν. Τώρα, πηγές μαρτυρούν πως η έρευνα αυτή έπιασε σχεδόν τόπο και συγκεκριμένα σε ένα γερμανικό σύστημα σπηλαιών. Ένα τρίο ηλικιωμένων εξερευνητών – ο ομοιοπαθητικός Λέονχαρντ Μπλουμ, 73 ετών, ο επιστήμονας Γκούντερ Έκαρντ, 67 ετών και ο ειδικός στο γεωραντάρ Πίτερ Λοχρ, 71 ετών είναι πεπεισμένοι πως το χαμένο κεχριμπαρένιο δωμάτιο των Ρώσων Τσάρων βρίσκεται κάτω από τους λόφους Hartenstein κοντά στη Δρέσδη. Οι επιστήμονες του Τρίτου Ράιχ χρησιμοποίησαν το σύμπλεγμα των σπηλαίων κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά τα αρχεία όλων των αντικειμένων που μεταφέρθηκαν εκεί εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τα τοπικά αρχεία.

Τελικά, ο Λοχρ χρησιμοποίησε ραντάρ για να ανιχνεύσει τυχόν παγίδες υπόγειας κίνησης και φαίνεται πως έπεσε επάνω σε ένα σύστημα καταφυγίων κάτω από το έδαφος. Σκάναρε τον λόφο τον Σεπτέμβριο αφού ισχυρίστηκε πως μια «αξιόπιστη πηγή» το 2001 του είπε για το χώρο που βρίσκεται ο χαμένος θησαυρός. Ισχυρίζεται επίσης πως έχει αποδείξεις ότι ο θησαυρός που κάποτε ανήκε στον τελευταίο μονάρχη της αυτοκρατορικής Γερμανίας, ο Κάιζερ Βίλχελμ ΙΙ που εξορίστηκε στον Ολλανδία το 1918 μετά την ήττα του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αποθηκευμένος στο ίδιο σημείο. Όπως είπε ο Έκαρντ:

«Ανακαλύψαμε σε ένα δέντρο ίχνη από χαλύβδινα συρματόσχοινα που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά κιβωτίων. Οι μετρήσεις των γεωραντάρ αποκαλύπτουν ένα σύστημα μυστικών σηράγγων κάτω από το ίδιο σπήλαιο».

Μια σύντομη ιστορική παράθεση είναι, όμως απαραίτητο να γίνει, ώστε να λάβουμε την εικόνα, κατά πάσα πιθανότητα, του 8ου θαύματος του κόσμου.

Αίθουσα εκατό περίπου τετραγωνικών μέτρων καλυμμένη εξ ολοκλήρου από κεχριμπάρι, χρυσό και πολύτιμους λίθους, το κεχριμπαρένιο δωμάτιο ήταν ένα αριστούργημα μπαρόκ τεχνικής και θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος θησαυρός τέχνης του κόσμου. Παρουσιάστηκε στον Πέτρο τον Μέγα το 1716, από τον βασιλιά της Πρωσίας ως δώρο. Αργότερα η Αικατερίνη ανέθεσε μια νέα γενιά τεχνιτών να διακοσμήσουν το δωμάτιο και το μετέφερε από το χειμερινό ανάκτορο στην Αγία Πετρούπολη στη νέα θερινή της κατοικία στο Τσαρτσκόγιε Σέλο, έξω από την πόλη. Όμως, μια ανατροπή έπρεπε να γίνει, καθώς τα γερμανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούλιο του 1941, αποσυναρμολόγησαν ολόκληρη την αίθουσα, τη συσκεύασαν σε 27 κιβώτια και τη μετέφεραν πίσω στο Ράιχ.

Με λίγα λόγια η έρευνα για το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο ή αλλιώς Yantarnaya komnata έλαβε το πράσινο φως από τις γερμανικές αρχές και οι ερευνητές επρόκειτο να δοκιμάσουν τη τύχη τους στα σπήλαια αυτά.