Ανέφαλα κι αγρίμια- βιβλιοκριτική

Ο προσκυνητής-βιβιοκριτική
April 8, 2021
Όταν μιλούνε οι νεκροί
May 6, 2021

Γράφει η Χαρά Μαρκατζίνου

Η πρώτη μου επαφή με την πολυγραφότατη και πολυτάλαντη Μαρία Παπαδάκη ήρθε με τον πρόσφατό της μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και τιτλοφορείται «Ανέφαλα κι Αγρίμια». Ένα μυθιστόρημα που σε κερδίζει κιόλας από τον τίτλο του και σε πετάει ψηλά στα σύννεφα, αφού «ανέφαλα» σημαίνει αυτό ακριβώς.

Ένα μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που από την πρώτη του μέχρι την τελευταία του λέξη έχει το άρωμα της Κρήτης, τη λεβεντιά και την ομορφιά της. Η ντοπιολαλιά της μαγεύει τον αναγνώστη και τον μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές. Ήθη και έθιμα μιας πρότερης περιόδου αποκαλύπτουν έναν ρομαντισμό, μια αλήθεια και μια παλικαριά που σε συναρπάζει.

Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με μια υπέροχη μαντινάδα, που λειτουργεί σαν προπομπός της εξέλιξης της ιστορίας του Οδυσσέα, του πρωταγωνιστή αυτής της όμορφης ιστορίας.

Η Μαρία Παπαδάκη στήνει την ιστορία του ήρωά της στο Λευκοχώρι της Κρήτης και υφαίνει τον ιστό της ζωής του από την Κρήτη ως την Κύπρο. Ο αγνός έρωτας είναι εκείνος που τον αγγίζει σαν απαλό χάδι και θα καθορίσει τις επιλογές του, ενώ ένα πρωτόγνωρο πάθος στην άγουρη νιότη του θα τον σημαδέψει και η ανάμνηση του θα κινήσει το νήμα της ζωής του στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Θα αναζητά αυτή την έξαψη, την οποία θα ξαναβρεί στην καριέρα του στην αεροπορία.

Ζει και ανασαίνει για τις πτήσεις του ανάμεσα στα σύννεφα, γιατί εκεί μπορεί να αφήνει ελεύθερο το αγρίμι που κρύβει μέσα του. Η σχέση του με την προγιαγιά του Κιράζ είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι η γυναίκα που τον συμβουλεύει, εκείνη που κρατάει ζωντανό το αγρίμι μέσα του.

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Παπαδάκη είναι ένα μυθιστόρημα που αποπνέει έρωτα, μυστήριο αλλά και αγάπη. Το «Ανέφαλα κι Αγρίμια» είναι η απόδειξη της ίδιας της ζωής και των δώρων που επιφυλάσσει για τον καθένα μας, παρόλα τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν στην πορεία. Μια ιστορία που περιγράφει το άρρηκτο δέσιμο των ψυχών και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν η μία την άλλη ακόμα κι όταν οι εξωτερικές συνθήκες υπαγορεύουν κάτι διαφορετικό. «Ανέφαλα κι αγρίμια δεν ταιριάζουνε μ’αρνεμένες ψυχές. Ο έρωτας, αντράκι μου, δε μπαίνει στο ζύγι»

Όσο κι αν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας προσπαθήσει να συμβιβάσει αυτά που νιώθει, όσο κι αν κάνει υπομονή αγνοώντας τη «φωτιά» μέσα του, έρχεται εκείνη η στιγμή που ανατρέπονται όλα στη ζωή του κι εκείνος καλείται να πάρει μία ουσιαστική απόφαση, που θα καθορίσει όχι μόνο τον ίδιο μα και τις ζωές των αγαπημένων του.

Από την Κρήτη ως την Κύπρο και την μαγευτική Κωνσταντινούπολη, την Αμερική και τον Καναδά, ο Οδυσσέας θα δοκιμάσει τις αντοχές του και θα δοκιμαστεί. Θα έρθει αντιμέτωπος με τις επιλογές της νιότης του και θα ωριμάσει μέσα από εκείνες που θα τον καθορίσουν ως άνδρα, σύντροφο, πατέρα. Το «Ανέφαλα κι Αγρίμια» είναι μια ιστορία που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.