Ελένη Βλιώρα: “επιβάλλεται να σκεφτόμαστε θετικά”.

Αγγελική Μάνου: “Ένα καλό βιβλίο ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ταξίδι που αυτή την εποχή δεν είναι εφικτό”.
March 4, 2021
Νικόλαος Ντούγιας: “Τι πιο όμορφο από την μυρωδιά ενός βιβλίου”.
March 10, 2021

Τι είναι για εσάς η συγγραφή;

Είναι πολλά πράγματα μαζί. Εκτόνωση φαντασίας, επεξεργασία της πραγματικότητας, έκφραση των συναισθημάτων, εκλογίκευση της πικρής αλήθειας, εξομολόγηση ενδόμυχων φόβων και έκθεση του δικού μου κόσμου στον πραγματικό κόσμο εκεί έξω.

Θεωρείτε ότι το βιβλίο περνάει κρίση;

Αν με ρωτούσατε πριν μερικά χρόνια θα έλεγα ναι. Η χρήση υπολογιστή, το διαδίκτυο, η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οδήγησαν την καθημερινότητά μας σε άλλους ρυθμούς και τα «κλασσικά» βιβλία, έμειναν για λίγο, στο περιθώριο. Τώρα όμως, μετά από την απόλυτη ενσωμάτωση όλων των παραπάνω στην καθημερινότητα, έχουν διαμορφωθεί νέες ισορροπίες όπου το παραδοσιακό βιβλίο βρήκε και πάλι τη θέση του.

Δεν μπορείς να μιλάς για κρίση του βιβλίου, όταν λίγο πριν κλείσουν τα καταστήματα με τα γνωστά lockdown, εξαιτίας του covid, έβλεπες να σχηματίζονται ουρές έξω από βιβλιοπωλεία για να μην ξεμείνουν από βιβλία!!!! Νομίζω ήταν οι πιο όμορφες ουρές, η πιο γλυκιά αναμονή και το πιο αισιόδοξο που έχω δει τον τελευταίο καιρό.

Πώς βιώνει ένας συγγραφέας τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που έφερε η covid εποχή;

Το ίδιο δυνατά και το ίδιο δύσκολα με όλους τους άλλους! Ίσως, να μπορεί, κάποιες φορές να τα αντιλαμβάνεται κάπως διαφορετικά όταν καταγράφει κάποιες σκέψεις ή όταν αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Ίσως να προσπαθεί να τα εκλογικεύσει περισσότερο. Τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα της εποχής μας δεν λύνονται σαν να είναι μια απλή εξίσωση πρώτου βαθμού.

Είναι πολύ πιο δύσκολα και σύνθετα, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου πολλές παραμέτρους. Ίσως ένας συγγραφέας να διαθέτει την ευχέρεια στο να καταγράφει τις τυχόν λύσεις να τις ταξινομεί, να τις ανασυνθέτει.

Ίσως πάλι, για κάποιους από εμάς, να είναι απλά μια ωραιοποίηση των προβλημάτων, ώστε να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε και να επιβιώσουμε… Το μόνο σίγουρο είναι πως ο καθένας το βιώνει, διαφορετικά και μοναδικά!

Πείτε μας δύο λόγια για το βιβλίο σας και αν έχετε κάποιον αγαπημένο ήρωα!

Πρόκειται για ένα παιδικό διήγημα με τίτλο «Ο Γιάννης, ο Γιάννος, ο Μ.Α.Υ.Ρ.Ο.Σ. κι Εγώ» που αφηγείται την ιστορία ενός πρόσφυγα μαθητή Γυμνασίου σε κάποιο ακριτικό νησί. Ο κεντρικός ήρωας, που η παρέα του αρχικά τον φωνάζει Μ.Α.Υ.Ρ.Ο. περνάει μια περιπέτεια, καθώς δέχεται bulling από μια συμμαθήτριά του.

Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία με πολλές ανατροπές. Μέσα από την αλληλουχία των γεγονότων προσπάθησα να αναδείξω τα αίτια της συμπεριφοράς της μαθήτριας που έχει στοχοποιήσει τον ήρωά μας και να ξεδιπλώσω πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας με τους χαρακτήρες να παρουσιάζονται αληθινοί, με τις αδυναμίες τους αλλά και με το μεγαλείο της ψυχής τους.

Αγαπώ όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας, γιατί καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ίσως έχω μια μικρή αδυναμία στον Μ.Α.Υ.Ρ.Ο. γιατί παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά που μου θυμίζουν κάπως περισσότερο εμένα.

Ανήκετε στο πλήρωμα του εκδοτικού οίκου Υδροπλάνο. Πείτε μας δύο λόγια για το εκδοτικό σας σπίτι που κάθε μέρα εξελίσσεται!

Με καμάρι και άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους εκδότες Σοφία και Θοδωρή και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Αναστασία (που πραγματικά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο βρίσκεται στη διάθεσή μας για να λύσει κάθε απορία και να βοηθήσει σε ότι κι αν προκύψει), πρέπει να πω ότι είναι τιμή μου, που ανήκω κι εγώ στο πλήρωμα του ΥΔΡΟΠΛΑΝΟΥ. Είναι σίγουρο ότι με τόσο σκληρή δουλειά, τόση επιμονή στη λεπτομέρεια και τέτοια πρωτοτυπία στους τίτλους και στις παρουσιάσεις που κάθε φορά ετοιμάζονται, η επιτυχία του είναι δεδομένη. Είδη βρίσκεται και σε αέρινη αριστερή λωρίδα και αρχίζει τις προσπεράσεις!!!

Κλείνοντας θέλουμε να στείλετε ένα δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Όσο δύσκολες κι αν μοιάζουν κάποιες στιγμές, επιβάλλεται να σκεφτόμαστε θετικά. Όταν όλα φαίνονται ανούσια και ανώφελα και τελειωμένα, πρέπει να αναζητούμε πηγές που να μας γεμίζουν πάλι με θετική ενέργεια. Απομακρύνεται από πλάι σας κάθε τοξικό στοιχείο και βρείτε τη δική σας πηγή θετικής «επαναφόρτισης».

Αυτή μπορεί να είναι για κάποιους η οικογένεια, για κάποιους άλλους οι φίλοι, για κάποιους ίσως ο ίδιος τους ο εαυτός, για κάποιους πάλι ένα βιβλίο! Η ζωή είναι μικρή γι αυτό ζήστε και μη γκρινιάζετε για καμία της στιγμή!