Ερασιτέχνες επαγγελματίες με… ερασιτεχνικό επαγγελματισμό

Για κάθε ακηδεμόνευτη ανυπεράσπιστη ψυχή.
April 4, 2019
Αρσενικό της κρίσης
April 5, 2019

Κλασικός μαραθώνιος Αθηνών, μαραθώνιος του Ντίσελντορφ, μαραθώνιος του Ολύμπου, στο βουνό των… θεών, ανεξάρτητο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τρεις εναντίων τριών στο μπάσκετ, βόλεϊ στην παραλία, τουρνουά τένις Ακρόπολης! Με λίγα λόγια, ερασιτεχνικός αθλητισμός. Ίσως η πιο υγιής αθλητική έκφανση. Με την εμπειρία χρόνων και την παρουσία μου σε πολλά διαφορετικά αθλήματα στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, διαπίστωσα εύκολα πόσο μαγικό ταξίδι είναι και τι προσφέρει στον άνθρωπο! Ποικίλα οφέλη, όπως εκγύμναση, υγιής και ωφέλιμος ανταγωνισμός, πνευματική συγκέντρωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, συντροφικότητα, πειθαρχία, αρχές και πάνω από όλα ανάπτυξη αρετών όπως η φιλία! Το πιο σημαντικό; Χαμόγελα! Πόσο μάλλον στην εποχή που διανύουμε, δύσκολα θα βρούμε καταστάσεις και γεγονότα που μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους.

Η ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όλο το μακροσκελές και δύσκολο ταξίδι των εξαντλητικών προπονήσεων, η ομαδοποίηση των ανθρώπων και οι ισχυρές φιλίες που αναπτύσσονται, οι αυτοί καθαυτοί αγώνες με την τόση προσπάθεια, την προσήλωση και την αυταπάρνηση που απαιτούν… δημιουργούν χαρούμενους μελλοντικά ανθρώπους! Άνθρωποι, που μέσα στην έντονη καθημερινότητα τους, έχουν βρει την πιο όμορφη διέξοδο με πολλά και διαφορετικά οφέλη στη ζωή τους. Ο ερασιτέχνης αθλητής, έχει πετύχει το εξής επίτευγμα. Μέσα από την ενασχόληση του με αυτό που πραγματικά αγαπάει, καταφέρνει εν τέλει να κατακτήσει όλα τα οφέλη της γύμνασης. Δεν προπονείται δηλαδή με επιτηδευμένο τρόπο. Μόνο και μόνο για την ικανοποίηση της θεμιτής και ελκυστικής εικόνας του. Αυτό προκύπτει χρονικά μέσα από μία αγαπημένη του μόνιμη πια συνήθεια. Η άσκηση και ο φυσικός τρόπος ζωής έχει καταφέρει πια να γίνει μέρος της μέρας του.

Στον αντίποδα όμως, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός , κρύβει και πολλές παγίδες. Για το σώμα, μα κυρίως για την ίδια την ψυχοσύνθεση του ασκούμενου. Έχω παρατηρήσει και δυστυχώς με αυξανόμενη τάση, εμμονικούς μεσήλικες που έχουν παρασυρθεί σε μια διαδικασία, που μπορεί να ξεκίνησε όντως όμορφα αλλά σιγά- σιγά τους έγινε εμμονή.
Ώριμοι κατά φαντασία πρωταθλητές, που δεν είχαν ζήσει στα παιδικά και μετέπειτα στα εφηβικά χρόνια τους την χαρά του αθλητισμού και τώρα… προσπαθούν να προλάβουν, μια διαδικασία που έχει χαθεί ανεπίστροφή. Τότε, η προπόνηση και η πραγματική αξία της άθλησης αντικαθίστανται από εμμονικές προσηλώσεις και ένας στόχος που παραμένει ανέφικτος λόγω άγχους. Ένας δρόμος λοιπόν που χάνεται και καταλήγει να διαταράσσει την προσωπική ζωή, να δημιουργεί μόνιμους τραυματισμούς ακόμα και παρουσίαση χρήσης αθέμιτων μέσων (αναβολικά), στον βωμό της επίδοσης και της ματαιοδοξίας.

Είναι όμορφος πράγματι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Δίνει χαρά και αγάπη σε αυτόν που επιλέγει να τον ακολουθήσει. Θέλει όμως μέτρο και σταθμά, συγκροτημένη σκέψη και ορθή φιλοσοφική θεώρηση. Να είσαι ικανός να διατηρήσεις τις ισορροπίες και να εντάξεις την προπονητική διαδικασία που απαιτείται στο πρόγραμμα σου. Πες ναι, στη συνεργασία με ειδικούς του χώρου και στην εσωτερική σου αναζήτηση. Σημαντικοί παράγοντες για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα μας βρίσκεται το μέτρο που απαιτείται και στο χέρι του ειδικού, η σωστή καθοδήγηση και η απαραίτητα τεχνογνωσία.
Έχω δει στην διάρκεια της καριέρας μου, πολλούς ευτυχισμένους αθλητές και πολλούς δυστυχισμένους εξίσου. Ένα νόμισμα που διαβάζεται από δύο όψεις. Σαν ερασιτέχνης αθλητής αλλά και σαν επαγγελματίας προπονητής, επιδιώκω η πρώτη κατηγορία να είναι ο κανόνας και η δεύτερη… η εξαίρεση!