Ηλίας Παρασκευόπουλος- Η συγγραφή γίνεται καταφύγιο

Οι εκδόσεις Κάκτος μας κρατούν συντροφιά στις καλοκαιρινές μας διακοπές!
June 16, 2021

Ηλία είσαι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια αγάπης και αυτό ο αναγνώστης το αναγνωρίζει αμέσως στο βιβλίο σου.

Καταρχάς σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις. Ναι , πιστευω η αγάπη είναι αυτή που ενώνει και διαθέτει την υπέρτατη εξουσία. Η θεϊκη, η βασιλική που καταλαγιάζει την κάθε ένταση. Η πιο πολύτιμη κατάκτηση στη ζωή του άντρα και της γυναίκας που δίνει το κλειδί για να ανοίξουν οι πύλες του Παραδείσου.Εκείνος που αγαπά δεν ζηλοφθονεί, δεν υπερηφανεύεται,δεν ερεθίζεται απο θυμό και οργή, δεν χαίρεται όταν βλέπει να γίνεται η αδικία. Η αγάπη λοιπον είναι αυτή που διδάσκει, ενθουσιάζει και γεμίζει τις καρδιές.

Έχεις απογοητευτεί από συμπεριφορές που δεν εκτίμησαν την ειλικρίνειά στον τρόπο γραφής σου;

Όταν ήμασταν μικροί προσπαθούσαμε συνεχώς να προστατέψουμε τα νώτα μας,αναζητούσαμε σημάδια και κρυφά μηνύματα από προθέσεις των άλλων, μεγαλοποιούσαμε καταστάσεις και δεν αφήναμε να ξεγλιστρήσει τίποτα από πάνω μας. Σήμερα που μεγαλώσαμε χρειάζεται να έχουμε μια πιο υπεύθυνη στάση για τις προκλήσεις της ζωής.Αξίζει λοιπόν το κόπο να χάνουμε ενέργεια για ασήμαντα και απλά πράγματα?Κι αν κάποιος σου έχει φερθεί σκάρτα δεν πειράζει,προχωράς παρακάτω και δεν κοιτάς πίσω.Η αρετή είναι γνώση, η κακία είναι άγνοια είχε πει ο Αριστοτέλης.

Ποια η αφορμή για το συγκεκριμένο βιβλίο, με το τόσο εντυπωσιακό εξώφυλλο;

Στη ζωή μου πάντα μου άρεσε το διάβασμα , απο εφημερίδες, περιοδικά μέχρι κάθε λογής βιβλίο. Ποτέ όμως δεν είχα την ιδέα της συγγραφής. H κοινωνική κρίση όμως που ταλανίζει τους ανθρώπους και οι γενικότερες δύσκολες καταστάσεις που δοκιμάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις μου έδωσαν ερεθίσματα για το ξεκίνημα αυτό. Επίσης συμβάντα στη ζωή που έχω βιώσει και θραύσματα προσωπικών μου εμπειριών μου τροφοδότησαν τη γραφή και γίνανε φευγαλέες σκέψεις. Η συγγραφή έγινε μια αναγκη ψυχής , μια ανάγκη να συνομιλήσω με τον εαυτό μου όπου με το καιρό ανακάλυψα πόσο πολύ με λυτρώνει , με ανακουφίζει και με γεμίζει με κάτι ωραίο και πλούσιο. Το βιβλίο από την αρχή μέχρι την τελική εκδοσή του πέρασε από διάφορα προσχέσια, σημειώσεις, αλλαγές, διορθώσεις για να καταλήξει αυτό που είναι σήμερα.

Στο βιβλίο σου αναλύεις την γυναίκα. Πόσο πολύπλοκο είναι το ...άλλο σας μισό σε αυτόν τον πλανήτη;

Καταλυτικό ρόλο στον έρωτα και στην αγάπη έχει η γυναίκα η οποία είναι πολύμορφη και κουβαλά τα δικά της χαρακτηριστικά. Η γυναίκα που καταστρέφει και γεννά, που προκαλέι φθορά αλλά και προσφέρει ζωή. Είναι αυτή που προκαλεί επάνω στον άντρα την επιθυμία , αυτή που του αποκτά εξουσία και τον εισάγει στη μαγεία του έρωτα. Η γυναίκα λοιπόν είναι αυτή που ανθίζει και γεμίζει την ψυχή του άντρα, ο δημιουργός της ομορφίας που περιβάλει το κόσμο του. Μπορεί να γίνει όμως και η αιτία της ενεργοποίσης του κακού του, που ενσαρκώνει την ιδιότητα του φθοροποιού πόθου του.

Ο ρόλος σου στο βιβλίο μέσα έχει τον ρόλο και του παρατηρητή και του συγγραφέα και του άντρα αναγνώστη . Ποιος όμως σε εξιτάρει περισσότερο;

Όταν οι εξελίξεις υπερφαλαγγίσουν τις προσωπικές σου αναστολές τότε αναγκαστικά βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή. Κάποτε φτάνει η στιγμή που απο κομπάρσος πρέπει να γίνεις πρωταγωνιστής.

Το αναγνωστικό σου κοινό, πότε θα ταξιδέψει και πάλι με βιβλίο σου;

Η συγγραφή ήρθε σαν άγγιγμα μα σιγά σιγά γίνεται καταφύγιο. Μπορεί να ξεκίνησα με το δοκίμιο του "Μια στάση για τη γυναίκα" μα τώρα είμαι στην περίοδο της επόμενης δουλειας μου, που έχει να κάνει με μυθιστόρημα.Διαδραματίζει συγκεκριμένη ιστορία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που κέρδισε τον θαυμασμό και έγινε πρότυπο στον μετέπειτα δυτικό πολιτισμό και δημοκρατία με τη γενναία στάση του και τα ηρωικά κατορθώματά του. Βέβαια αυτό το χρωματίζω πάλι όμως με έρωτα και αγάπη όπου θα εμπνέυσει και θα αφυπνίσει μοναδικά κάθε αναγνώστη.Σε όλες τις φάσεις της ανθρωπότητας ο πολιτισμός βασίστηκε σε αντρικές ιδιότητες και επικαλέστηκε αντρικά στοιχεία όπως δυναμισμό, επιβολή, κυριαρχία χρειάστηκε όμως την προστατευτικότητα τρυφερότητα, στοργή στοιχεία γυναικείας φύσης για να δημιουργηθούν γαλήνιοι και ικανοποιητικοί τρόποι ζωής.

Η ρομαντική σου διάθεση, τι εύχεται για το 2022;

Η πρωτόγωνη αυτή κατάσταση του κορονοϊου δεν πρέπει να μας απομακρύνει και να μας κλείσει στην εγωλατρία και τον εγωκεντρισμό μας, αλλά να μας θυμίσει πως με επιμονή, υπομονη, κουράγιο, δύναμη, αγάπη, ρομαντισμό μπορούμε να βγούμε νικητές από τις μάχες που δίνουμε, όσο μεγάλες και αν φαίνονται, να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να αναδείξουμε την ομορφιά που έχει απομείνει τριγύρω μας.