Νατάσσα Σκούρου: “Το βιβλίο δεν περνάει κρίση, κρίση περνάνε οι άνθρωποι”.

Νίκος Αγαθαγγελίδης: “Ο κάθε ένας χρωστά στον εαυτό του να συνεχίσει να αγωνίζεται”.
February 24, 2021
Έλντυ Στεφάνου: “Η συγγραφή για μένα ήταν και είναι μια διαφυγή”.
February 25, 2021

Τι είναι για εσάς συγγραφή;

Συγγραφή για μένα προσωπικά είναι η γνωριμία και η κατανόηση του εαυτού μου. Μέσα από τη συγγραφή, μου ξανασυστήθηκα. Οι σκέψεις μου άρχισαν να καταγράφονται στο χαρτί, με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο απ' ότι κατάφερνα να τις εκφράσω λεκτικά. Συνειδητοποίησα ότι ο χρόνος πάντα με πίεζε και με δυσκόλευε, όταν ήθελα να ειπωθούν σημαντικά για μένα θέματα. Με έπιανε ένας αγώνας δρόμου για να ολοκληρώσω όλα όσα ήθελα και είχα στο μυαλό μου, με αποτέλεσμα πάντα να μπλόκαρα τον ίδιο μου τον εαυτό. Ο χρόνος κατά τη συγγραφή σταματά. Οι σκέψεις κυλούν ήρεμα και αποτυπώνονται ακριβώς όπως επιθυμώ. Πιστεύω πως όλοι μας μπορούμε να καταγράψουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας.

Να δημιουργήσουμε ιστορίες μέσα από τις εμπειρίες μας κι αν το βάλουμε σκοπό να ολοκληρώσουμε ένα έργο. Το να καταφέρει κάποιος να γίνει συγγραφέας, από την άποψη της αναγνωρισιμότητας, για μένα είναι καθαρά τύχη στη πρώτη φάση, στην εποχή που ζούμε. Να καταφέρει να αγγίξει το συναίσθημα των ανθρώπων και να διατηρήσει τα πιστεύω του και τον αληθινό εαυτό του κατα τη διάρκεια του ταξιδιού του ως συγγραφέας, στη δεύτερη φάση.

Ο λόγος που αναφέρομαι στην τύχη, είναι γιατί οι πόρτες των εκδοτικών παραμένουν κλειστές σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους που μπορεί να διαφοροποιούνται από τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα και απόψεις. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω πως πιστεύω μόνο στη συγγραφή που ο συγγραφέας πραγματικά κάτι έχει να πει ο ίδιος κι όχι στο εμπορικό κομμάτι που βασίζεται στο όνομά του, με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή των ίδιων ιδεών, χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη.

Θεωρείτε οτι το βιβλίο περνάει κρίση;

Το βιβλίο δεν περνάει κρίση, κρίση περνάνε οι άνθρωποι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Κρίση κοινωνίας, κρίση εαυτού θα το έλεγα εγώ και όχι οικονομική κρίση όπως μας έχουν μάθει να χρησιμοποιούμε τη λέξη κρίση. Όσοι διάβαζαν συνεχίζουν να διαβάζουν κι άρχισαν να διαβάζουν κι άνθρωποι που δεν είχαν καμία επαφή με το βιβλίο κι αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους μας. Όσο διαβάζουμε μαθαίνουμε κι όσο μαθαίνουμε ενεργούμε... Ο,τιδήποτε κι αν διαβάσουμε ανάλογα με τα δικά μας ενδιαφέροντα, μας προοδεύει.

Πώς βιώνει ένας συγγραφέας τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που έφερε η... Covid εποχή;

Δε μπορώ να ξεχωρίσω τους συγγραφείς από τους ανθρώπους, όλοι τα ίδια βιώνουμε. Απλά πιστεύω πως σε μας, λειτούργησε πιο δημιουργικά όλο αυτό το άσχημο κλίμα. Βρεθήκαμε μόνοι μας με τις σκέψεις μας, κάτι που το χρειαζόμασταν για να γράψουμε. Αισθανθήκαμε τις αγωνίες των φίλων μας, την αβεβαιότητα του μέλλοντος που μας δίνει αυτή η εποχή και σταθήκαμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας σαν μια θετική ανάσα για το αύριο. Οι συγγραφείς χρειάζεται να εμψυχώνουν και να δημιουργούν γέφυρες απόδρασης για τους αναγνώστες και όχι να τους βυθίζουν περισσότερο.

Χρειαζόμαστε όλοι ένα αισιόδοξο τέλος, κι αν καμιά φορά οι καταστάσεις δε βοηθούν, ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε το θετικό που σίγουρα υπάρχει, αρκεί να το αναζητήσουμε. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κατανόηση, στήριξη κι υπομονή, προπάντων υπομονή. Είναι το κλειδί για όλα όσα μας συμβαίνουν. Όταν κάτι δεν είναι στο χέρι μου για να αλλαχτεί εκείνη τη στιγμή κάνω υπομονή, γιατί σίγουρα θα έρθει η στιγμή που θα έρθει στο χέρι μου και θα το αλλάξω...αυτό εννοώ!

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας κι αν έχετε κάποιον αγαπημένο ήρωα!

Έχουμε αναλογιστεί ποτέ αν είμαστε ευτυχισμένοι; Αν ναι...τι χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να νιώσουμε την ευτυχία; Είναι δύσκολο να βρούμε το δρόμο προς αυτήν ή μπορεί και να το διαβαίνουμε χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί. Θα σας μιλήσω για το βιβλίο που θα εκδοθεί την Άνοιξη του 21 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται μέσα από ένα φωτογραφικό άλμπουμ.

Αναμνήσεις και στιγμές συνθέτουν την εξέλιξη της ιστορίας που διαπραγματεύεται την έννοια της ευτυχίας. Πέντε φίλες είναι οι ηρωίδες εκ των οποίων η μία πρωταγωνιστεί, για να μας παρασύρει σε μια αναζήτηση μέσα από τη δική της ζωή.

Μέσα από τα δικά της μάτια, σκέψεις και συζητήσεις, δημιουργείται μια διαδρομή που όλοι λίγο πολύ ακολουθούμε χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε, γιατί τα ενδιαφέροντα μας και οι πεποιθήσεις μας, μας λοξοδρομούν. Χάνοντας έτσι το ουσιαστικό που τελικά για μας είναι σημαντικό. Όλες οι ηρωίδες για μένα είναι αγαπημένες, γιατί η καθεμία έχει κι από ένα δικό μου στοιχείο, που όλες μαζί συνθέτουν εμένα. Είναι ένα ανακάτεμα προσωπικοτήτων, ανθρώπων που βρίσκονται στη ζωή μου, που παίξανε και παίζουν σημαντικό ρόλο. Με αυτό το βιβλίο θέλησα με κάποιο τρόπο να τους ευχαριστήσω.

Ανήκετε στο...πλήρωμα του εκδοτικού οίκου Υδροπλάνο. Πείτε μας δυο λόγια για το εκδοτικό σας σπίτι που κάθε μέρα το βλέπουμε να εξελίσσεται!

Νιώθω αληθινά ευλογημένη αλλά και τυχερή που βρέθηκαν στο δρόμο μου. Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που με εμπιστεύθηκαν και θέλω πραγματικά να καταφέρω να αισθανθούν υπερήφανοι για την επιλογή τους. Νιώθεις ως μέλος τους, σαν να βρίσκεσαι σε μια εκδοτική οικογένεια, που έχουν για όλους μια μεγάλη αγκαλιά χωρίς διακρίσεις. Οι πόρτες τους είναι ανοιχτές για όσους έχουν κάτι να πουν, ακόμα κι αν είναι η πρώτη σου φορά που θες να μιλήσεις μέσα από τη γραφή σου.

Κλείνοντας θέλουμε να στείλετε ένα δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Να ελπίζουν, να συνεχίζουν να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Αρκεί να ενεργούν και να δρουν ο καθένας προσωπικά σε αυτά που ονειρεύονται και επιθυμούν. Να έχουν υπομονή και να φέρουν την ειρήνη μέσα τους για να μπορούν να την προσφέρουν στους γύρω τους. Είμαστε άνθρωποι και λάθη θα κάνουμε, αρκεί να τα εντοπίζουμε ή να αφήνουμε και τους άλλους να μας βοηθούν να τα βρίσκουμε.

Τέλος θα κλείσω με μια αγαπημένη μου φράση που για μένα τα λέει όλα..." Η αγάπη βρίσκεται μέσα μας, στην καρδιά μας κατοικεί, κι όταν την ξεκλειδώσουμε, στην πόρτα κάνει την εμφάνισή της. Έτσι γεμίζουμε οι άνθρωποι, όσο δίνουμε από την καρδιά εκείνη δεν σταματά να φορτίζει"