Νίκη Γαλάνη: “Η έμφυτη «δίψα» του ανθρώπου για γνώση δεν γνωρίζει κρίσεις”.

“Δίδυμο” επιτυχίας!
February 25, 2021
Ρία Φελεκίδου: “Ο μόνος χαμένος είναι εκείνος που δε διαβάζει”.
March 4, 2021

Τι είναι για εσάς η συγγραφή;

Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή παιδικών βιβλίων, την βιώνω ως μια πνευματική ανάγκη για δημιουργία. Είναι όμως προτίστως, ο δικός μου τρόπος να «συνομιλώ» με τα παιδιά και να τα ευγνωμονώ για την ύπαρξή τους στον κόσμο.

Αντιλαμβάνομαι την συγγραφή ως μια εις βάθος επικοινωνία-σχέση, που χτίζεται ολοένα και περισσότερο με το κάθε παραμύθι να δρα ξεχωριστά, σ’ αυτή τη μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ συγγραφέα και παιδιού. Συνάμα είναι μια δίοδος ψυχικής αποφόρτισης, καθώς «περπατώ στα σοκάκια» της φαντασίας, προς αναζήτηση των νέων μου ηρώων. Ανεξάρτητα όμως απ’ το παραμύθι, η συγγραφή στο σύνολό της είναι μια άρτια τέχνη του λόγου, που όσο ο συγγραφέας εκφράζεται μέσα απ’ αυτή, τόσο ο αναγνώστης εφρένεται.

Θαρρώ πως αυτή η τέχνη, είναι από εκείνες που διαμορφώνουν τον άνθρωπο βαθιά και οριστικά, γι’ αυτό η παρουσία της είναι μέχρι και σήμερα ανυπέρβλητη στον χώρο και τον χρόνο των τεχνών.

Θεωρείται ότι το βιβλίο περνάει κρίση;

Το βιβλίο δια μέσου της ιστορίας, κατάφερε να μας αποδείξει ότι κατέχει αμετάβλητη υπόσταση μέσα στην ανθρωπότητα. Κάποτε κάηκε αλλα δεν πέθανε, σήμερα κλειδώθηκε στις βιβλιοθήκες και στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά δεν φυλακίστηκε. Τώρα ακόμα μπορούμε να το κρατούμε στα χέρια μας, σα να μην έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά. Η έμφυτη «δίψα» του ανθρώπου για γνώση δεν γνωρίζει κρίσεις και δεν δύναται να κορεστεί μέσα απ’ τις οθόνες.

Όποιες κρίσεις κι αν μέλλουν να έρθουν, ας μη ξεχνούμε ότι το βιβλίο δεν έχει σελίδες, αλλά φτερά και ξέρει πάντα πώς να αποδρά. Για να συνεχίσει το βιβλίο να πετά, είναι ευθύνη όλων μας να μάθουμε τα παιδιά μας να ζουν διαβάζοντας και διαβάζοντας να ζουν.

Πώς βιώνει ένας συγγραφέας τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που έφερε η εποχή covid;

Οι συνθήκες της εποχής που διανύουμε αποτελούν εξίσου για όλους, μια σοβαρή δοκιμασία των ψυχών και των σωμάτων μας, με τις όποιες προεκτάσεις της να συνακολουθούν: πρόσωπα, καταστάσεις κλ.π. Οι δοκιμασίες όμως έρχονται κάποτε στο τέλος τους και μέχρι τότε, εμείς σε μια παράλληλη διαδρομή με εκείνες, οφείλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε, να δημιουργούμε, να υπάρχουμε.

Άλλωστε πότε οι εποχές δεν έφεραν μαζί τους διακυμάνσεις; Εντούτοις, η ζωή δεν παύει, δεν φθήνει. Αντίθετα, ομοιάζει σαν ποτάμι ορμητικό και εμείς σταγόνες μέσα σ’ αυτή την υπέροχη, ζωηρή ροή του.. εκεί αεικίνειτοι.

Διανύοντας αυτή τη δύσκολη περίοδο του covid, ας συμπορευτούμε με τα δρώμενα της εποχής όχι ως θεατές των δυσμενών συνεπειών της, αλλά ως μαχητές. Μαχόμενοι με «όπλα» την αγάπη, το γέλιο και την δημιουργικότητα.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας.

Ο Μινέλης το πινέλο, είναι ένα παιδικό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ωστόσο μπορεί να αφήσει σε οποιονδήποτε το «λιθαράκι» του. Είναι το πρώτο από μια σειρά τριών βιβλίων που εστιάζουν στην ενδυνάμωση της παιδικής ενσυναίσθησης, σε θέματα κοινωνικής αποδοχής και όχι μόνο. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό, διαθεματικό εργαλείο για τις πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Η βαθύτερη παρουσία του στοχεύει στη διαμόρφωση της κοινωνικής ενσυναίσθησης και την τοποθέτηση θετικών πεποιθήσεων καθώς και στην αλλαγή των ήδη δομημένων, αρνητικών στάσεων της παιδικής αντίληψης. Γεγονός που επιτυνχάνεται με μια σειρά ασκήσεων, κατανόησης και αναγνώρισης των συναισθημάτων. Ο Μινέλης με κινητήριο δύναμη την αθοώτητά του, ελπίζει να «μιλήσει» στις παιδικές ψυχές απλά και βιωματικά.

Πείτε μας δυο λόγια για το εκδοτικό σας σπίτι που κάθε μέρα εξελίσσεται.

Ο εκδοτικός οίκος Υδροπλάνο, είναι σπίτι πραγματικό. Ένα σπίτι σαν εκείνα που γνωρίζουν τι σημαίνει φιλοξενία. Είναι σπουδαίο να εντάσσεσαι σε μια ομάδα ανθρώπων που ξέρουν να αγκαλιάζουν τις δημιουργίες σου με σεβασμό και ενθουσιασμό, με την πεποίθηση ότι αυτές είναι ό,τι πιο πολύτιμο κρατούν στα χέρια τους. Είμαι συνεπώς ευγνώμων προς το νέο μου σπίτι, γι’ αυτή την όλο εκτίμηση «αγκαλιά».

Όσο όμως ξεχωρίζει για τις ποιοτικές του συνεργασίες, άλλο τόσο ξεχωρίζει και για την ποικιλία των τίτλων που διαθέτει, την εξυπηρέτηση και την προσαρμοστικότητά του στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, όπου κι αν εντοπίζονται αυτές στο χώρο του βιβλίου. Ελπίζω το Υδροπλάνο να γίνει για όλους τους εκδοτικούς στην χώρα μας, παράδειγμα προς μίμηση.

Στείλε ένα δικό σου μήνυμα για τους αναγνώστες.

Σε κάθε τι που δημιουργούμε, όπως κι αν ονομάζεται αυτό, σε όποια τέχνη κι αν ανήκει, για όπου κι αν προορίζεται, οφείλουμε να βάζουμε μέσα του κι ένα κομματάκι απ την ψυχή μας, παρμένο απ’ τα πιο φωτεινά και τα πιο ζεστά της μέρη. Αν αυτό το επιτύχουμε, τότε πρόκειται για ευλογία.