Ο Άκης Πετρετζίκης με συνταγές τώρα και στη νοηματική!

Μιστερ Γκουιν- Αλεσσαντρο Μπάρικκο
April 25, 2019
Όταν η κλασική λογοτεχνία συνάντησε… τις γάτες!
May 3, 2019

Έγινε κι αυτό...είδαμε τον Άκη Πετρετζίκη να νοηματίζει με ένα χαμόγελο που μόνο μεταδοτικό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε. Οι συνταγές του πλέον απέκτησαν ακόμη πιο υλική υπόσταση, μέσω της παράλληλης μετάδοσης, που θα διενεργείται στην ελληνική νοηματική γλώσσα, από αξιόλογους και γεμάτους θέληση ανθρωπους της HandsUp.

H HandsUp συγκεκριμένα αναλαμβάνει να καταστήσει τα βίντεο της εκπομπής Kitchen Lab προσβάσιμα σε τηλεθεατές με προβλήματα ακοής μέσω της διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά και διεθνή νόηματα για όλους τους κωφούς, που παρακολουθούν τις συνταγές του από το εξωτερικό. Δε θα παραλειπεί, επιπλέον και ο υποτιτλισμός, ο οποίος αναμένεται σύντομα να εισαχθεί. Η Hands up που είναι το μοναδικό πρακτορείο διερμηνέων, νοηματικών γλωσσών και υπηρεσιών προσβασιμότητας για κωφούς και βαρήκοους στην Ελλάδα ξεχώρισε ακόμη περισσότερο, διενεργούμενη σε διαφορους χωρους με σκοπό την υπεράσπιση αλλά και την προώθηση της νοηματικης γλωσσας. Ο ορος πρακτορείο, ενώ της έχει αποδοθεί, δεν φαινεται πλήρης καθως οι δρασεις της όχι μόνο προσφέρουν υπηρεσίες αλλά και συντελούν στη γεφύρωση και θεμελιωση βάσεων επικοινωνιας μεταξύ κωφών, βαρυκοων και ακουόντων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η συνεργασία αυτή εκτός από τα δημιουργικά μονοπάτια που έχει εξελίσσει, συγκίνησε τη κοινότητα των κωφών. Μια τέτοια κίνηση ευαισθητοποίησης είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες σχόλια από όλη την Ελλάδα, τόσο από κωφους όσο και από ακουοντες. Ενθουσιασμος, χαρά, ελπίδα , συγκινηση και αναζωογόνηση ειναι τα κυριαρχα συναισθήματα που καταγράφονται από τη στιγμή της ανακοίνωσης αυτης μέχρι τωρα. Συγκεκριμένα, με το γεγονός αυτό, ο Άκης ως καταξιωμενος μάγειρας, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην ευαισθητη αυτή μερίδα της κοινωνιας. Η εκπομπη του αποκτά μια αμεσότητα, ζωντάνια και μεταδοτικότητα ώστε να κινήσει οσους ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με το φαγητό αλλά και οσους επιθυμούν να τον γνωρίσουν μέσα από τον τόνο της δημιουργικοτητας που απηχει. Απο εκεί που ήταν καταγραμμενες οι συνταγες του σε ιστιοσελιδες και σε βιβλία, τώρα η μετάδοση τους μέσω αυτής της ιδιαίτερης γλώσσας αποτελεί τεράστιο βήμα για την εξασφάλιση μιας απρόσκοπτης πρόσβασης για την κοινωνικά αυτή ευαίσθητη ομαδα παρά το χάσμα των δυο κοινωνιών.

Η κοινωνία μας στο σύνολο της είναι φανερό πως απαρτίζεται από μια ομοιογένεια αλλά και ταυτόχρονα ποικιλομορφία. Πέρα από το παράδοξο που διοχετεύει αυτος ο συνδυασμός , το αποτέλεσμα μιας τετοιας συνεργασιας μέσα στα πλαίσια του σεβασμου, της αλληλεγυης και της ισοτητας μεταξύ ολων των ανθρώπων, κάθε ειδους αποφέρει μια πρόσφορη οπτική και προσέγγιση ενος καλύτερου αύριο. Η νοηματική γλώσσα, δεν είναι παρα ενας ακόμη αλλος πολιτισμός , όπου η έκφραση διαφέρει σε σχέση με την ομιλούσα. Ωστόσο, αν κανεις παρατηρήσει οι δυο γλωσσες αυτες μαζί αλληλοσυμπληρώνονται, καθως από τη μια η έκφραση μέσω των κινήσεων των χεριών,του σώματος και του προσώπου προσδίδει ζωντάνια στις λεξεις που θέλουν να ειπωθούν και από την άλλη η ομιλούσα χρωματίζει τις κινήσεις μας, δίνοντας έτσι η καθεμία μια ξεχωριστή πινελιά του κάθε ανθρώπου. Αυτο το φαινόμενο επιδιώκει η Hands Up στο πλαίσιο των υπηρεσιών και των δραστηριοτητων της, καθως επρόκειτο για ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με την πρόσβαση των κωφών στα δρώμενα της κοινωνιας μας, αλλά και γενικότερα των ατόμων με ειδικες ανάγκες. Ουσιαστικά, όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και στις πτυχές της, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή πάθησης, τίποτα λιγότερο η περισσότερο.

Για το λόγο αυτό ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια στην Hands Up και στον Άκη για την ανθρώπινη αυτή συνεργασία , αλλά και για τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας πρόσβασης με προοπτικές .Αναμένουμε άλλα τέτοια εξελικτικά βήματα στο κοντινότερο μέλλον. Εξάλλου ο ουρανός, είχε πει ο Ευρυπίδης, είναι ίδιος για όλους τους ανθρώπους!