Παναγιά των Παρισίων – Η κρυφή λέξη “ανάγκη” σκαλισμένη στους πύργους

Το νέο επαγγελματικό στοίχημα της Ντίνας Νικολάου
April 17, 2019
Σε ‘σένα Τζότζο Μόις!
April 18, 2019

Ήταν ανάγκη να συμβεί αυτό; Είναι ανάγκη να σωθεί αυτό το μνημείο!

ΑΝΑΓΚΗ: Στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ , ο Ουγκώ περιγράφει πως στη σκοτεινή πλευρά ενός από τους πύργους του ναού παρατήρησε σκαλισμένη μια μικρή ελληνική λέξη. «Ανάγκη»! Δεν γνωρίζει, όπως περιγράφει,ποιός μπορεί να έγραψε αυτή την λέξη... Υποθέτει πως θα έχει χαθεί κι αυτός, θα έχει σβήσει στην ανυπαρξία χρόνια πριν ακόμη και από αυτή την τρομερή καταστροφή στο Τώρα!

Σε επόμενα κεφάλαια στο μυθιστόρημα του, ο Ουγκώ , θα επανέλθει στην ελληνική λέξη, όταν ο αδερφός του Φρολό, Κλοντ, θα τη σκαλίσει στον τοίχο του κελιού του. «Ο αδερφός μου είναι τρελός, σκέφτεται ο Φρολό. Θα ήταν πολύ πιο απλό να γράψει: πεπρωμένο (fatum στα λατινικά). Όλος ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ελληνικά», αναγράφεται σε επόμενο κεφάλαιο της «Παναγίας των Παρισίων».

Ο Βίκτωρ Ουγκώ κάνει στην Παναγία των Παρισίων μια ουσιαστικά ανατριχιαστική προφητεία.

«Ο άνδρας που έγραψε αυτή τη λέξη σε αυτόν τον τοίχο χάθηκε, εδώ και πολλούς αιώνες, στις γενιές που ακολούθησαν, η λέξη με τη σειρά της έσβησε από τον τοίχο της εκκλησίας, η εκκλησία η ίδια θα σβηστεί, σύντομα ίσως, από το πρόσωπο της Γης», γράφει κλείνοντας τον πρόλογο του και τονίζοντας πως έχτισε τον κόσμο του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας γύρω από αυτήν τη μικρή ελληνική λέξη, που είδε κάποτε σκαλισμένη στην Παναγία των Παρισίων.

Ας τον σεβαστούμε...

Ας σεβαστούμε όποιον έγραψε αυτή την λέξη.

Είναι ανάγκη να ξαναχτίσουμε από την αρχή τον σεβασμό στα μνημεία.

Στην Παναγιά των Παρισίων και στην Παναγιά μέσα μας!