Πως τα βιβλία, άλλαξαν ριζικά την ζωή τριών αστέγων!

Η αρπαγή της Άνι Θόρν
July 22, 2019
O Γιάννης και η Μαρίνα Αλεξάνδρου σε μια κοινή συνέντευξη για το νέο τους βιβλίο!
July 25, 2019

Γράφει η Αγγελική Λυριάννα Χατζηρήγα

Πολλές φορές, δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε, πόσο σημαντικό είναι ένα βιβλίο στη ζωή μας. Πως η αγάπη μας και η επιμονή μας, είναι ικανοί παράγοντες, ριζικών αλλαγών στη μέχρι τώρα, πορεία της ζωής μας.

Αυτό ακριβώς, το παράδειγμα, υιοθέτησε ο 68χρόνος κ. Λεωνίδας που από τη μια στιγμή στην άλλη, έμεινε άστεγος και σύλλεγε βιβλία από τα σκουπίδια προς πώληση, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς τα ζην.

Τα βιβλία, κατείχαν ιερή θέση στη ζωή του, καθώς αποτελούσαν κύριο όπλο κάποτε στην δουλειά του. Πριν τη μεγάλη κρίση της Χώρας, υπήρξε διαχειριστής στην εκδοτική παραγωγή του εργοστασίου ενός συγκροτήματος.

Μετά τη μείωση προσωπικού ο κ. Λεωνίδας κατέλειξε άνεργος και μετά από μερικούς μήνες δίχως επιτυχία στην αναζήτηση νέας εργασίας, άστεγος.

«Και σκεφτόμουν καθώς περπάταγα, γιατί είχα πολύ χρόνο για περιπλάνηση, να ζητήσω από κάνα-δυο ανθρώπους που ήταν στην ίδια μοίρα να τα μαζέψουμε τα βιβλία και να στήσουμε σε έναν χώρο ένα παλαιοπωλείο όπου θα μπορούσαμε να δουλεύουμε περιοδικά».

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το βιβλιοπωλείο των αστέγων! Με την ευγενική χορηγία μιας φίλης, συγκέντρωσαν σε μια αποθήκη, όλη τη συλλογή βιβλίων των τελευταιών μηνών! Μάλιστα, ο αριθμός των βιβλίων ήταν εντυπωσιακός. 2.200 τίτλοι παλιών και νέων εκδόσεων που είτε δωρίστηκαν είτε βρέθηκαν μπλεγμένοι σε σκουπίδια!

Δημιούργησαν σελίδα στα Κοινωνικά Μέσα και εντυπωσιάστηκαν από το ενδιαφέρον του κόσμου και την άμεση συνεισφορά.

Το μήνυμά τους; «Κάλεσμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς: Στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας άστεγους. Μαζεύουμε βιβλία, χρηστικά αντικείμενα, ρουχισμό κ.ά. Μπορείτε να προσφέρετε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο. Είναι η μαγιά για το Παλαιοπωλείο των Αστέγων. Στηρίζουμε τρεις θέσεις εργασίας. Παρακαλώ κοινοποιήστε, σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Το μεγαλύτερο τους όραμα, είναι να καταφέρουν σε βάθος χρόνου να παρέχουν και σε άλλους άστεγους πράγματα που για εμάς, είναι δεδομένα. Στέγη, τροφή, νερό. Ήδη, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα στην Θεσσαλονική με το ίδιο ανθρώπινο ενδιαφέρον και ανάγκη για ριζική αλλάγη.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια των ανέστιων, μπορούν να το πράξουν επικοινωνώντας μέσω email [email protected] ή στο τηλέφωνο 6977239766.