5 βιβλιοθήκες που θα ήθελες να επισκεφθείς!

Επ-ανάσταση εντός μας!
April 23, 2019
Μιστερ Γκουιν- Αλεσσαντρο Μπάρικκο
April 25, 2019

Ναι,σε 'σένα μιλάω που το πρώτο πράγμα που τοποθετείς στη βαλίτσα είναι πάντα, το πολύτιμο βιβλίο σου. Που αναζητείς το πιο ήσυχο γουστόζικο καφέ, προκειμένου να βρεις την πολυπόθητη ήσυχη γωνίτσα να διαβάσεις. Αλλά που δεν παραλλείπεις και μια επίσκεψη στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη του τουρισμού σου! Για 'σένα λοιπόν, ανακαλύψαμε τις ωραιότερες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο!

H περίφημη βιβλιοθήκη της Βαϊμάρης Άννα - Αμαλία έχει πάρει το όνομά της από την δούκισσα Άννα Αμαλία, η οποία τον 19ο αιώνα ήταν μεγάλη προστάτιδα των τεχνών. Μέρος της βιβλιοθήκης καταστράφηκε μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά το 2004. Τρία χρόνια αργότερα η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε πλήρως ανακαινισμένη. Στο μεταξύ μετρά περισσότερα από 300 χρόνια ζωής.

Ίσως γνωστότερη βιβλιοθήκη του κόσμου παραδόθηκε στις φλόγες πριν από 2.000 περίπου χρόνια. Πριν την καταστροφή της η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας φύλασσε τη «γνώση του κόσμου» σε περίπου 490.000 χειρόγραφους παπύρους. Η νέα βιβλιοθήκη -που κόστισε πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια- εγκαινιάστηκε μόλις το 2002.

Ο περίφημος εγκέφαλος. Χαρακτηρίζεται έτσι λόγω του ιδιαίτερα σχήματός της. Η βιβλιοθήκη της Φιλοσοφική του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου έχει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ. Εγκαινιάστηκε το 2005 και έχει γίνει στο μεταξύ τουριστική-αρχιτεκτονική ατραξιόν.

Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια βιβλία η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας συγκαταλέγεται στις επτά μεγαλύτερες του κόσμου. Χτίστηκε το 1809 ως «βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας». Το 1928 μετονομάστηκε σε «βιβλιοθήκη του Πεκίνου» ενώ από το 1998 ονομάζεται Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας.

Το «Ateneo» στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής δεν είναι βιβλιοθήκη, αλλά βιβλιοπωλείο. Το κτίριο έχει μια μακρά ιστορία: το 1919 λειτούργησε για πρώτη φορά ως θέατρο για να μετατραπεί προς τα τέλη του αιώνα σε κινηματογράφο. Το 2000 μετακόμισε εντέλει στους χώρους του το βιβλιοπωλείο.